Eind vorig jaar heeft de Gezondheidsraad nieuwe Richtlijnen goede Voeding uitgebracht. Een van de adviezen is om wekelijks peulvruchten te eten.
Peulvruchten zijn bijvoorbeeld (soja-)bonen, linzen, kikkererwten en spliterwten. Uit onderzoek is gebleken dat peulvruchten het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlagen. Dit cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Door het eten van 130 gram per dag kan het LDL-cholesterol met 0,20 mmol/l verlaagd worden.
In Nederland worden nauwelijks peulvruchten gegeten en dat is jammer. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken, zoals mijn favoriete, eenvoudig klaar te maken linzenschotel. Veel peulvruchten moeten vooraf geweekt worden. Het voordeel van linzen is dat die niet geweekt hoeven worden en dus zo verwerkt kunnen worden in een gerecht.
Ingrediënten
2 uien
2 teentjes knoflook
1 stronk prei
olijfolie
10 g roomboter
kruidenmix (bijvoorbeeld: kerrie, Ethiopische (Peper, koriander, knoflook, gember, ui, nootmuskaat, kruidnagel, cayennepeper, fenegriek, kardemom) of georgische mix (peper, koriander, dille, laurier, hysop, tijm, basilicum, bonenkruid, dragon, peterselie, melisse, marjolein)
400 g kokosmelk
250 g linzen (bijvoorbeeld berglinzen, oranje linzen, zwarte linzen)
500 g prei, courgette of 1 bloemkool
water
bouillonblokje
geraspte kokos
1. Pel de uien en knoflook en snij ze fijn.
2. Snij de prei in ringen en was ze.
3. Verhit een wok/hapjespan en fruit de uien en knoflook in een scheut olijfolie en roomboter. Voeg naar eigen smaak kruiden toe.
4. Voeg na 5 min. de prei toe en fruit mee.
5. Was de linzen volgens aanwijzingen op de verpakking.
6. Voeg de linzen samen met de kokosmelk toe aan het groentemengsel en breng aan de kook.
7. Doe er zoveel water bij dat het mengsel net onder water staat.
8. Kook de linzen volgens kooktijd op de verpakking.
9. Doe 5 minuten voor het einde van de kooktijd de courgette of bloemkool bij het mengsel en kook mee.
10. Serveer de linzenschotel met rijst en groene sla. Bestrooi de linzen met geraspte kokos.