Beweging als medicijn

Beweging als medicijn

Beweging als medicijn

eet leef BEWEEG tip

Beweging als medicijn

Enkele weken geleden was ik in Lunteren op de jaarlijkse biologen conferentie van het NIBI.

Je vraagt je misschien af wat een leestijlcoach op een conferentie voor biologie docenten van het MBO, HAVO/VWO deed. Het thema van de conferentie was dit keer ‘Sport en bewegen’. En de organisatie had mij gevraagd om een workshop te geven over het zelf maken van sportrepen. Over deze workshop in een volgend blog meer.

Als workshopgever werd mij de mogelijkheid geboden om ook andere onderdelen van de conferentie bij te wonen. En zo zat ik ‘s ochtends in de plenaire zaal tussen alle biologie docenten en hoorde daar een inspirerende lezing van Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog aan het Radboud umc Nijmegen, over de gezondheidseffecten van sport en beweging.

Uit onderzoeken komt naar voren dat voldoende beweging het risico op vroegtijdige sterfte verlaagt. En dat regelmatig bewegen de kans op chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en kanker verkleind. Slechts de helft van de Nederlanders beweegt 30 minuten of meer per dag (Nederlandse Norm Gezond Bewegen).

Als je minder beweegt en meer eet dan je verbrandt ontstaat overtollige energie. Dit kan je weer in balans krijgen door je eetpatroon aan te passen en/of te gaan bewegen. Uit onderzoek blijkt dat je sneller afvalt door minder te eten dan door meer te gaan bewegen. Hier zit wel een addertje onder het gras. Je verliest wel sneller gewicht als je minder eet, maar dat bestaat vooral uit spieren en vocht. En dat terwijl je toch vooral vet wilt verbranden. En daarvoor is beweging juist weer heel effectief.

Bij beweging denken we vaak aan de sportschool met al die ingewikkelde apparaten met veel gewichten. Of aan puffend en zwetend een rondje joggen door je woonwijk. Kijk eerst eens naar je dagelijkse beweging gedurende de dag. Hoe vaak sta je op uit je stoel tijdens je werk? Welk vervoermiddel gebruik je om naar je werk of de winkel te gaan? Om te beginnen kun je proberen om bij activiteiten die je uit gewoonte doet wat extra te bewegen. Ook het stofzuigen van je woning of tuinieren helpen mee om de norm van 30 minuten per dag te halen. Vaak kun je beweging combineren met andere activiteiten. Spreek bijvoorbeeld met je collega’s af om dagelijks tijdens lunchtijd te gaan wandelen.

Tips

Tot slot nog een paar tips.

  • Beweeg op een manier die jij leuk vindt, dan is de kans groter dat je het volhoudt.
  • Begin rustig en leg de lat niet te hoog. Begin bijvoorbeeld met een korte wandeling van 10 minuten en wandel steeds iets langer. Je zult merken dat je conditie verbetert en dat je de 30 minuten gemakkelijk vol krijgt.
  • Ga verschillende bewegingsactiviteiten doen, zo voorkom je verveling.
  • Neem een hond of laat de hond van de buren dagelijks uit.
  • Beweeg je graag samen met anderen, kijk dan op www.beweegmaatje.nl en vindt iemand die met je mee wilt bewegen.
  • Kijk op Allesoversport.nl | kennis over sport en bewegen voor meer informatie over meer bewegen.
  • Wil je graag op weg geholpen worden en een goede start maken, meld je aan voor persoonlijke begeleiding Lijfcoach Elisabeth de Nooijer
Copyright © 2022 | Powered by WordPress | www.coach4jelijf.nl