De kunst van ouder worden

De kunst van ouder worden

De kunst van ouder worden

We worden steeds ouder. Was de gemiddelde levensverwachting van mannen honderd jaar geleden nog 37 jaar, in 1970 is die toegenomen naar 73,6 en in 2016 is deze al verder opgelopen tot 81,5 jaar. Vrouwen hebben daarbij met 83 jaar een iets hoger gemiddelde levensverwachting ten opzichte van mannen met bijna 80 jaar (gemiddelde levensverwachting cijfers CBS).

Een hogere levensverwachting betekent helaas niet altijd dat we ook meer jaren in goede gezondheid leven. Hoewel we ouder worden, neemt ook het aantal jaren dat we te maken krijgen met verouderingsziekten toe. Hierbij kan je denken aan kanker, Alzheimer, Parkinson, ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekten.

Veroudering is een proces dat je niet tegen kan houden. Je kunt er wel voor zorgen dat het verouderingsproces minder snel gaat door een gezonde leefstijl.  Hoe kun je op een gezonde manier oud worden? Zoals Andrea Maier in haar boek ‘Eeuwig houdbaar’ aangeeft wordt een lang leven en veroudering bepaald door vier factoren die met elkaar samenhangen: bouw, onderhoud, gebruik en toeval. Met name de eerste drie factoren en de balans daartussen bepaalt hoe gezond je blijft en hoe oud je uiteindelijk wordt.

Hier 3 tips om gezond oud te worden:

  1. Blijf in beweging –  door te bewegen zorg je ervoor dat je spiermassa in stand blijft, je botten gezond blijven en je metabolisme verhoogt. Hierdoor gaat je lichaam efficiënter en effectiever om met voeding die je eet.
  2. Eet dagelijks gezond en met mate – door gezond te eten heeft je lichaam de juiste bouw- en brandstoffen beschikbaar om optimale te functioneren. Als je meer eet dan je lichaam nodig heeft, zorgt dit voor ontstekingsreacties die cel beschadigingen veroorzaken en leiden tot versnelde veroudering van het lichaam.
  3. Weet wat je wil – zorg dat je iets hebt om voor te leven. Als je een doel hebt, heb je als het ware iets om voor te leven. Dit klinkt misschien alsof het alleen voor oudere mensen bedoeld is, maar ook voor jongere mensen kan dit leiden tot gezonder oud worden!
Copyright © 2022 | Powered by WordPress | www.coach4jelijf.nl