Meer rust, minder (vakantie)stress

Meer rust, minder (vakantie)stress

Meer rust, minder (vakantie)stress

eet LEEF beweeg tip

Meer rust, minder (vakantie)stress

De zomer staat voor de deur en daarmee komt voor velen ook de vakantie eraan. Met verschillende dingen die we graag nog voor de vakantie af willen krijgen of die nog af moeten, kan de stress soms aardig oplopen. Om tussendoor even tot rust te komen, is het belangrijk dat je je kan ontspannen.

Voordat je verder leest, wil ik je vragen 5x diep in en uit te ademen met je buik en je hierbij alleen te concentreren op de ademhaling. Je kunt hierbij je handen op je buik leggen, zodat je kan controleren of je via je buik ademt en als je dat fijn vindt, je ogen sluiten om zo eventjes afgesloten te zijn van de buitenwereld.

HO STOP, heb je diep in- en uitgeademd? Anders het eerst proberen voor je verder leest.

Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om tot rust te komen en spanning los te laten. Spanning loslaten levert een positief effect op het lichaam. Wanneer je gestrest bent, gaat de ademhaling omhoog en haal je eerder adem via de borst. We ademen koolstofdioxide uit en door een hogere ademhaling wordt er te veel koolstofdioxide uitgeademd. Te weinig koolstofdioxide in het bloed kan onder andere zorgen voor klachten als benauwdheid, snellere hartkloppingen, duizeligheid en een verhoogde bloeddruk. Dit ontstaan doordat koolstofdioxide de afgifte van zuurstof uit het bloed richting de lichaamscellen stimuleert. Het klinkt logisch misschien dat wanneer je meer ademt, je meer zuurstof hebt om te gebruiken, maar dat klopt dus niet. Door een snellere ademhaling kan er minder zuurstof afgegeven worden aan het bloed en daardoor minder zuurstof de hersenen bereiken. Dat werkt natuurlijk ook niet mee als er nog hard gewerkt moet worden…

Als je net rustig de ademhalingsoefening hebt gedaan, heb je er in ieder geval even voor gezorgd dat de hersenen weer meer zuurstof hebben. En ook als je niet gestrest bent, is jezelf even afsluiten van de wereld en je focussen op de ademhaling natuurlijk nooit verkeerd.

Dus als de stress te hoog oploopt of als je gewoon even wilt ontspannen, probeer dan een paar minuutjes tijd te nemen om je te focussen op de buikademhaling. Laat de gedachten die in je opkomen los, zodat je geheel kan ontspannen.

 

Leave a Reply

Copyright © 2022 | Powered by WordPress | www.coach4jelijf.nl