De kracht van boekweit

De kracht van boekweit

De kracht van boekweit

Deze keer wil ik graag een lekker ontbijtrecept met boekweit delen. In veel gezonde ontbijt recepten wordt havermout gebruikt. Ook met boekweit kun je een heerlijk voedzaam ontbijtje maken.

Boekweit staat in de (biologische) winkel vaak tussen de graanproducten. Hoewel het lijkt op een graan, is het dat niet. Boekweitkorrels zijn de vruchten van een kruidachtige plant, die tot een eeuw geleden veel gebruikt werden als voedingsbron. De vruchten lijken door hun driehoekige vorm met roodbruine dop op beukennootjes, maar zijn met een afmeting van ongeveer 6 mm veel kleiner dan beukennootjes. Boekweit kan zowel als hele vrucht, als korrels of als tot meel gemalen gebruikt worden in gerechten. Vanwege de overeenkomsten met graan wordt het vaak op dezelfde manier verwerkt in brood, pannenkoeken, koek en ontbijtgerechten.

Gezondheidsvoordelen

Boekweit heeft een aantal bijzondere gezondheidsvoordelen. Zo is het rijk aan koolhydraten en vezels en bevat het vitamines B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium, zink en mangaan.

Het is glutenvrij. Gluten is een eiwit. Bij mensen de allergisch zijn voor gluten beschadigt de dunne darmwand als het in contact komt met gluten. Hierdoor gaat de darmvlokken kapot en kunnen voedingsstoffen niet meer opgenomen worden in het bloed. Boekweit heeft veel overeenkomsten met granen, maar is het niet en bevat geen gluten. Geschikt dus voor mensen die geen gluten kunnen verdragen.

Daarnaast heeft boekweit ook een veel lagere glycemische lading (GL) dan tarwe. De GL is een aanduiding voor de mate waarin je bloedsuikerspiegel stijgt als je een gemiddelde portie van een bepaald product eet. Als je GL hoger is zal je bloedsuikerspiegel meer stijgen en maakt je alvleesklier meer insuline aan om de bloedsuiker weer naar normale waarden te brengen.

boekweit – 100 gram – 358 kcal | 10,4 g Eiwit | 72,6 g Koolhydraten | 1,7 g Vet | 3,7 g vezels

havermout – 100 gram – 380 kcal | 13,1 g Eiwit | 62,0 g Koolhydraten | 7,0 g Vet | 7,5 g vezels

www.voedingswaardetabel.nl

Recept Boekweit ontbijt
  • 40 gram boekweitkorrels
  • 100/120 ml water 1 banaan

Evt. voor de garnering nog toevoegen:

  • 1 el gehakte nootjes
  • 1 tl cacao nibs
  1. Spoel de boekweitkorrels af in een zeef onder de kraan (bij sommige verpakte boekweit niet nodig)
  2. Week de boekweitkorrels een nacht in water (zoveel dat ze net onder staan) in de koelkast
  3. Haal de korrels uit de koelkast en giet het niet opgenomen water af
  4. Breng de boekweit aan de kook met water en kook de boekweit in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar met de deksel op de pan. Controleer tijdens het koken of er nog voldoende water in de pan zit, boekweit kan snel vocht opnemen. Voeg eventueel extra water toe.
  5. Roer niet in de boekweit tijdens het koken en kook niet in teveel water, want dan gaan de korrels kapot en ontstaat een boekweitbrij
  6. Pureer de banaan in een kom en voeg de boekweit toe
  7. Garneer met gehakte nootjes en cacao nibs.

Ook lekker met geraspte appel, rozijnen en kaneel.

Wil je je boekweitontbijtje liever koud eten, kook dan de boekweitkorrels de avond van te voren.

Geniet 🙂

 

Copyright © 2022 | Powered by WordPress | www.coach4jelijf.nl