Een lekkere snack
Wist je dat je de pitten van de pompoen kunt verwerken tot een heerlijke snack? Vaak gooien we de pitten weg nadat we de pompoen hebben schoongemaakt. Eigenlijk is dat zonde. De pitten zijn heel voedzaam. Ze bevatten veel vitaminen, zoals vitamine E en B3, en mineralen, zoals magnesium, ijzer en fosfor.
Verwerken van de pitten tot een heerlijk snack doe je als volgt.
Voorbereiding
Ontdoe de pompoenpitten van het aanhangende vruchtvlees en draden. Doe de pitten in een grote kom met water en haal de pitten al wrijvend tussen het vruchtvlees uit.
Vul nu een kom met koud water en los hierin zoveel zout op dat het water helemaal verzadigd is en er geen zout meer in oplost.
Week de pompoenpitten min. 24 uur in dit water met zout.
Door het zoute water wordt de schil zacht en de pitten beter verteerbaar. De enzymen in de pitten worden geactiveerd. En het fytinezuur wordt afgebroken. Fytinezuur is een antinutriënt. Dit is een slecht verteerbare stof die een plant aanmaakt om zich te beschermen tegen plagen en vraat.
Spoel de pitten af en laat ze 1 tot 2 dagen op kamertemperatuur drogen op een schone theedoek.
Roosteren
Nu komt het leukste deel. Kies je favoriete kruidenmix, zoals kerriepoeder, cajunkruiden, Mexicaanse, Italiaanse, provencaalse of Griekse kruiden, cayennepeper, paprikapoeder of een eigen mix van bijvoorbeeld koriander en venkelzaad.
Mix de pompoenpitten door het kruidenmengsel.
Leg de pitten op een met olijfolie ingevette bakplaat. Zorg ervoor dat de pitten niet over elkaar heen liggen. Strooi er verse zwarte peper en eventueel wat zout over.
Rooster de pitten in een op 160/180 graden voorverwarmde oven. Na 20-30 minuten zijn de pitten heerlijk knapperig en goudbruin. Kijk tussendoor af en toe in de oven en schep ze om. Het Let erop dat de pitten niet verbranden. Hoe snel het gaat is afhankelijk van de grootte van de pitten en hoe heet de oven wordt. Rooster ze niet te lang, dan worden ze taai en droog. Haal de geroosterde pitten uit de oven en laat ze afkoelen.
Pitten kan je bewaren in een luchtdicht bakje. Zo blijven ze tot een half jaar goed. Wil je ze lekker knapperig en vers eten, wacht dan niet te lang. Daar zijn ze ook veel te lekker voor!