De dagen worden korter en de feestdagen komen er weer aan. Tijd om gezellig bij elkaar te zijn en te proosten met familie en vrienden. Wil je daarbij niet te veel alcohol drinken dan zijn er verschillende feestelijke, smakelijke alternatieven, zoals alcoholvrije cocktails, sangria, warme sapjes en sinaasappelpunch.
Een echte aanrader is een groot glas warme ‘glühmost’. Heerlijk verwarmend na een lange winterwandeling.
De basis van het recept wordt gevormd door troebel appelsap. Het sap is troebel doordat het niet gefiltreerd wordt. Hierdoor zit er een hogere concentratie aan voedingsvezel in het troebele sap. Appels zijn ook rijk aan bio-actieve stoffen. Dit zijn stoffen die door hun antioxidatieve werking een rol spelen bij het voorkomen van ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type II (suikerziekte).Troebel appelsap bevat een hogere concentratie antioxidanten dan helder sap.
Troebel appelsap is verkrijgbaar in de natuurwinkel en supermarkt.
Recept
Glühmost met kaneel, gember, kruidnagel en kardemom
Nodig per persoon:
Een glas of mok troebel appelsap (peer, zwarte bes, cranberry etc. zal ook goed smaken)
Een stukje gemberwortel van 1/2 cm, of een tl gedroogde gemberwortel
Een tl gemalen kardemom
Een tl gemalen kaneel
Een kruidnagel of een halve tl gemalen kruidnagel
- Verwarm het sap in een pannetje of in de magnetron samen met de specerijen. Laat het niet aan de kook komen.
- Het sap is na 5 minuten al lekker, maar langer laten trekken (10-15 minuten) maakt de smaak intenser.
- In de magnetronversie: warm goed door en laat even staan, warm evt. daarna nog wat bij.
Proost!
Hele fijne feestdagen gewenst!
informatiebron: food-info.nl
Leave a Reply