Periodiek vasten: dieethype?

Periodiek vasten: dieethype?

Periodiek vasten: dieethype?

Vorige week kreeg ik van een vriendin van mijn zus het boek ‘Het vastendieet’ met de vraag wat ik van het boek en de beschreven methode van diëten vind.

Het vastendieet
Het boek is geschreven door Michael Mosley en Mimi Spencer. Mosley is arts en journalist die programma’s maakt over gezondheid. Spencer schrijft voor diverse kranten en bladen over voeding.
Mosley beschrijft in zijn boek zijn zoektocht naar een gezondere leefstijl en een dieet dat gewichtsbeheersing combineert met andere gezondheidseffecten zoals daling van het risico op suikerziekte, hartaandoeningen en kanker. Spencer gaat vervolgens in op praktische kant van het periodiek vasten; hoe kan je het vasten op een veilige, effectieve manier vol houden en inpassen in je dagelijkse leven. Ook staan er recepten in het boek om te gebruiken op de vastendagen.
Mosley ervaart dat een voedingspatroon waarbij hij 5 dagen mag eten wat hij wil en 2 dagen zeer beperkt calorieën tot zich neemt, simpel en goed vol te houden is. Mannen mogen op de dagen dat ze ‘vasten’ maximaal 600 kilocalorieën eten en vrouwen 500 kilocalorieën. Hij onderbouwt zijn voedingsadvies met wetenschappelijk onderzoek.

Haalbaar eetpatroon?
De vraag is of dit een haalbaar eetpatroon is en wat de lichamelijke effecten op termijn zijn. De schrijvers claimen dat de kilo’s eraf vliegen. Dat is niet verwonderlijk. Als je je calorie inname beperkt val je met elk dieet af.
Minder eten en ervaren dat je van een dag honger lijden niet direct dood gaat kan een eyeopener zijn voor velen. Maar er zijn wel degelijk risico’s aan periodiek vasten. Zoals overeten en ongezonde keuzes zoals junk food op de vijf niet-vasten dagen. Je mag dan immers alles eten wat je wilt en om jezelf te belonen heb je dan wel wat lekkers verdiend, toch?
Ook ligt naar mijn mening het gevaar van eetstoornissen op de loer. Doordat je twee dagen per week maar heel weinig mag eten kan dat leiden tot een obsessie voor eten. Dit kan een impuls geven om te zondigen waardoor je schuldig voelt en, erger pogingen om op onnatuurlijke manier het eten weer uit je lichaam te krijgen (overgeven, laxeermiddelen). Ook kan het leiden tot ongezonde vormen van vasten, met het risico voor anorexia.
De gezondheidseffecten waar Mosley het over heeft zijn gebaseerd op onderzoeken die voornamelijk uitgevoerd zijn op dieren en vaak in kleine aantallen. Het effect op de mens is nog onvoldoende onderzocht.

Advies
Om je gezondheid te verbeteren moet het doel zijn gewicht te verliezen door je totale hoeveelheid calorieën die je per dag eet in evenwicht te brengen met wat je van je lichaam vraagt. Focus daarbij niet op lange periodes niet eten afgewisseld met periodes waarin je wel mag eten.
Zorg voor een regelmatig eetpatroon met drie volwaardige maaltijden per dag en eventueel 3 tot 4 gezonde tussendoortjes. De periodes tussen de eetmomenten moeten daarbij 2,5 tot 3 uur zijn.

Leave a Reply

Copyright © 2022 | Powered by WordPress | www.coach4jelijf.nl