9 tips om de hitte te weerstaan

 In eet leef beweeg tip, lijfcoach, recept, Uncategorized, voeding

Vind je het ook zo warm?
Hier 9 tips hoe om te gaan met de hitte.

EET

1. Eet gezond – Het warme weer maakt je loom. Dit komt omdat je lichaam continu bezig is om te koelen en daarbij verbruik je een hoop energie. Met gezonde voeding vul je die energie weer aan. Kies voor zomers fruit en groente. Die bevatten veel vocht en ook zouten die je kwijtraakt door transpiratie. Fruitsoorten die je vocht- en zoutgehalte snel weer aanvullen zijn: watermeloen, aardbeien, aalbessen, appel, sinaasappel, bramen, vlierbessen, citroen, mango, peer, kiwi. Groenten met verkoelende werking zijn tomaat, sla, komkommer, andijvie, avocado, radijs.

2. Drink voldoende vocht. Met het warme weer verdamp je extra vocht. Het is belangrijk om dat goed aan te vullen. Je kunt kiezen voor een lekker koel glas water met ijsblokjes, maar beter drink je een glas (lauw)warme kruidenthee. Door het koude water daalt je lichaamstemperatuur tijdelijk. Hierdoor krijgen je hersenen een signaal om je lichaamstemperatuur weer te hogen, waardoor je het nog warmer krijgt. (Lauw)warme kruidenthee zorgt er juist voor het tegenovergestelde.

3. Houd je het echt niet meer uit en snak je naar een verkoelend ijsje? Maak dan dit eenvoudige en gezonde recept van yoghurtijs met stukjes fruit. Doe stukjes zomers fruit naar keuze samen met yoghurt in een ijsvormpje en zet in de vriezer. Na een uurtje kan je genieten van je gezonde verkoelende ijsje.

BEWEEG

4. Ook bij warm weer kun je doorgaan met bewegen. Zoals bijvoorbeeld een stukje fietsen of zwemmen. Wil je gaan hardlopen doe dat dan in de ochtend wanneer het nog koel is. En kies voor een schaduwrijke locatie met onverharde ondergrond. Verharde wegen kun je beter mijden, die geven veel warmte af.

5. Ga ‘s avonds, als het lekker is afgekoeld, nog even een blokje om. Zo stap je fris en afgekoelt je bed in voor een betere nachtrust.

6. Ga voorbereid op pad. Pas je kleding aan. Kies voor ventilerende, lichte kleding, waarin je goed kunt zweten. Draag, liefst witte, hoofdbedekking tegen de zon.

LEEF

7. Maak je niet druk. Stress verhoogt je lichaamstemperatuur.

8. Pas je dagritme aan. Sta vroeg op en geniet van de koelte in de vroege ochtend. Mijd tussen 12 en 16 uur de zon, zoek een koel plekje in de schaduw en zorg ervoor dat je je niet te veel hoeft in te spannen.

9. Neem voor het slapen gaan nog even een verkoelende douche. Zet de douche niet te koud, dan start je lichaam de motor juist weer op om op te warmen!

Recommended Posts
Contactformulier

Je kunt mij bereiken op telefoonnummer 06-29010118. Ook kun je een bericht achterlaten via onderstaand formulier, dan neem ik zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text.