Aardbeientijd!

Aardbeientijd!

Aardbeientijd!

EET leef beweeg tip

Aardbeientijd!

Het is weer tijd voor aardbeien! Tegenwoordig kan je ze vaak het hele jaar door krijgen in de meeste supermarkten, maar nu kunnen de vers geplukte uit Nederland gekocht worden. Dat is misschien toch wel het allerlekkerst. Door de frisse, zoete smaak van aardbeien zijn ze lekker om los te eten, maar het is ook heerlijk om ze in een recept te verwerken. En een bijkomend voordeel is dat ze ook nog heel gezond zijn!

Aardbeien bevatten veel goede stoffen voor het lichaam. Zo zit er in dit rode fruit veel vitamine C, B11 en Kalium.

Vitamine C is een antioxidant en onder andere belangrijk voor de weerstand. Antioxidanten zorgen er namelijk voor dat radicalen (agressieve stoffen) geen schade kunnen aanrichten aan lichaamscellen. Door antioxidanten genezen wonden bijvoorbeeld sneller en word je minder snel verkouden.

Vitamine B11 (ook wel foliumzuur) is belangrijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en voor de groei van het lichaam. Zeker bij zwangere vrouwen is deze stof van belang, vanwege de bijdrage van foliumzuur aan de ontwikkeling van het kind. De opname van deze vitamine wordt bevorderd door vitamine C. Handig dat deze stof dus ook in aardbeien aanwezig is!

Kalium is een mineraal dat een bijdrage levert aan het regelen van de vochtbalans, de bloeddruk, de geleiding van zenuwprikkels en aan de samentrekking van spieren.

Naast deze gezonde stoffen bevatten aardbeien, in verhouding tot ander fruit, weinig calorieën. In 100 gram aardbeien zitten nog geen 30 kilocalorieën, in vergelijking met bijvoorbeeld 50 kcal in 100 gram appels of peren.

Voor de warme lente- en straks zomerdagen is een koude smoothie met aardbeien heerlijk om even te verkoelen. Om een extra fris recept te maken, kan je de aardbeien invriezen om er ijs van te maken, met als bijkomend voordeel dat ze in de vriezer ook nog langer houdbaar zijn! Wel is er dan een blender/mixer nodig die genoeg kracht heeft om de bevroren aardbeien te mixen.

Aardbeienijs/-smoothie voor vier personen

  • 300 gram (bevroren) aardbeien, voor het invriezen ontkronen
  • 2 nectarines
  • 4 eetlepels skyr of kwark
  • naar wens aanvullen met yoghurt
  • 1 theelepel limoenrasp van de schil
  • 1 blender

 

 

 

Om ijs te maken, moeten de aardbeien na het kopen gewassen worden en vervolgens ontkroond de vriezer in. Wacht minstens vier uur tot de aardbeien goed bevroren zijn.

Pak de blender en doe de nectarines daar in stukjes in. Voeg de skyr (IJslandse yoghurt) of kwark toe met eventueel nog extra yoghurt. Haal vervolgens de aardbeien uit de vriezer en stop deze bevroren (en als de blender het niet aankan, de verse, niet ingevroren aardbeien) in de blender. Zet de blender aan tot er geen grote stukken meer in zitten en verdeel het over schaaltjes. Om het mooi op te maken kan je ook nog een beetje skyr/kwark over het ijs leggen en om het helemaal af te maken, doe je wat rasp van de limoenschil over het ijs of de smoothie. Dit geeft het geheel nog meer frisheid!

Geniet van deze frisse (en gezonde) lekkernij!

 

Leave a Reply

Copyright © 2022 | Powered by WordPress | www.coach4jelijf.nl