Pompoen

Pompoen

Pompoen

Pompoen is een echte herfstgroente die in het najaar volop verkrijgbaar is bij natuurwinkels en (super)markten. Pompoen is familie van de courgette, kalabas en de komkommer. De ronde vrucht heeft een harde schil, zacht oranjegekleurd vruchtvlees. In de kern zitten harde pitten, die je moet verwijderen voor verdere bereiding. Deze kan je drogen en roosteren en opeten als gezonde snack tussendoor of over een salade. Ook de bloemen van de pompoen zijn eetbaar.
Let er bij aankoop op dat de pompoen niet beschadigd is of zachte plekken heeft. Dan is de houdbaarheid beperkt.

Pompoen is een erg gezonde groente. Er zijn weinig groenten waarin zoveel verschillende vitamines in zulke hoge hoeveelheden zitten. Pompoen is rijk aan vitamine C, Beta-caroteen en vitamine E. Ook bevat het vitamines B2, B5 en B11. De mineralen fosfor, magnesium en zink zijn volop aanwezig in pompoen. En de pompoen is rijk aan vezels wat weer goed is voor de darmwerking.

In veel keukens wordt de pompoen gebruikt. De groente kan op vele manieren bereid worden: in soep, geroosterd, gefrituurd, gebakken of ingemaakt (chutney, zoetzuur). Ook de bloemen van de pompoen zijn eetbaar.
Pompoensoep

Ingrediënten:
Voor vier personen heb je maar de helft van een gemiddelde pompoen (formaat kinderbal) nodig. Pompoen is even te bewaren als je hem afdekt met wat folie en in de groentela stopt. Je kunt natuurlijk ook extra veel soep maken en invriezen.
Verder:
1 prei
1 of 2 tenen knoflook
1 eetlepel (Patak’s) rode currypasta
1,5 liter kippen- of groentebouillon
100 ml kokosmelk
handjevol verse kruiden: peterselie, bieslook of koriander
(kokos)olie om te bakken
zout en peper
• Heel leuk: je kunt stoppen met het lastige schilwerk als je oranje pompoen gebruikt. De schil wordt namelijk gewoon zacht als je de pompoen kookt, en laat zich prima fijnmalen door de staafmixer.
• Snijd de (halve) pompoen in blokjes van 2×2 cm. (De pitten gooi je weg)
• Snij de prei in ringen, was, hak de knoflook fijn en fruit ze 5 minuten.
• Voeg de pompoen en currypasta toe en bak even mee.
• Doe de bouillon in de pan en kook de groenten gaar.
• Pureer de soep met de staafmixer en maak op smaak af met de slagroom en groene kruiden.

Leave a Reply

Copyright © 2022 | Powered by WordPress | www.coach4jelijf.nl